Belangrijke upgrade van Drupal 7, of 8 naar Drupal 9

Sinds januari 2011 zijn veel websites gebouwd in Drupal 7 en vanaf eind 2015 ook in Drupal 8. Inmiddels zijn deze versies verouderd en is een overstap naar Drupal 9 nodig. Op 2 november 2021 krijgt Drupal 8 namelijk de status ‘End-of-life’ -ook wel EOL genoemd- en in november 2022 gebeurt hetzelfde met Drupal 7. Dit betekent dat er dan geen officiële ondersteuning meer is voor deze versies vanuit de Drupal community. Er werden al een tijdje geen nieuwe updates meer beschikbaar gesteld en op de genoemde data komen er ook geen nieuwe beveiligingsupdates meer. Dat heeft grote veiligheidsrisico’s als gevolg. Doet zich een probleem voor, dan kan dat niet meer worden opgelost. Als je een website in Drupal 7 of 8 hebt, dan is het dus belangrijk om op tijd actie te ondernemen!
 

Voordelen van een Drupal 9 website

Een upgrade naar Drupal 9 is niet alleen noodzakelijk, maar ook handig. Drupal 9 biedt namelijk veel voordelen. Deze versie is een stuk sneller, stabieler en is ook flexibeler. Door de modulaire opzet kan de website of applicatie gemakkelijk worden uitgebreid. In Drupal 9 is er ook veel gedaan aan het optimaliseren van de snelheid. Een snelle website draagt bij aan een positieve ervaring van de bezoeker en zorgt ervoor dat mensen niet afhaken, omdat de pagina te lang moet laden. Verder is het beheren van content, zoals teksten en media, veel makkelijker geworden en zijn de mogelijkheden ook in dit geval goed uit te breiden. Contentbeheerders werken met ‘bouwblokken’ en kunnen zelf bepalen waar ze teksten, foto’s en/of video’s plaatsen. Zo kunnen ze zelf paginalay-outs samenstellen.

Bij Drupal 9 staat mobile first centraal. Alles wat een beheerder toevoegt aan zijn/haar website werkt ook intuïtief op een smartphone of tablet. Dit is een must-have, aangezien een groot deel van alle bezoekers via een mobiele telefoon de website bezoekt. Een andere belangrijke functionaliteit in Drupal 9 is dat de website of applicatie ook makkelijk kan worden gekoppeld aan externe systemen. Denk hierbij aan CRM of een andere website of applicatie. Het koppelen van meerdere systemen gebeurt door middel van een of meerdere API’s (Application Programming Interface). Het grote voordeel is dat er op deze manier ontzettend veel geautomatiseerd kan worden. Andere pluspunten zijn nieuwe functionaliteiten, zoals een mediabibliotheek om content te hergebruiken, nieuwe mogelijkheden met betrekking tot zoekmachine-optimalisatie en meertaligheid. Het is in Drupal 9 namelijk nóg gemakkelijker geworden om een website in meerdere talen te hebben en te beheren.
 

Hoe gaat de overstap naar Drupal 9 in z’n werk?

Heb je een website die in Drupal 7 of 8 is gebouwd, dan is een overstap naar Drupal 9 de enige optie om de website te behouden. Als Drupal-specialist kunnen wij dit voor je verzorgen. Wij kunnen jouw Drupal 8 website upgraden naar Drupal 9. Helaas geldt dit niet voor websites in Drupal 7. Voor Drupal 7 websites kunnen we een migratie uitvoeren. Dat betekent dat alle content van de website wordt gemigreerd naar een Drupal 9 website. Mocht je aanpassingen in je website willen doorvoeren, dan is dit het juiste moment. Wil je liever een compleet nieuwe uitstraling? Dan kunnen we de website helemaal volgens jouw wensen opnieuw bouwen.
 

Komen deze upgrades vaak voor?

Nee, dit soort grote overstappen zijn zeldzaam. Voor alle versies van Drupal worden regelmatig updates uitgebracht, bijvoorbeeld op het gebied van beveiliging. Deze worden door ons kosteloos doorgevoerd. Een upgrade naar een nieuwe versie van Drupal komt veel minder vaak voor. Vroeger waren deze upgrades niet mogelijk en moest de website herbouwd of gemigreerd worden, maar sinds Drupal 8 is dat verleden tijd en kunnen wij de upgrade direct voor je verzorgen.
 

Wil je weten hoe jouw website ervoor staat?

Wij kunnen kosteloos en vrijblijvend een onderzoek doen naar hoe jouw website ervoor staat en of deze de juiste Drupal-versie heeft. Zelfs als jouw website niet door ons is gemaakt, of als het een maatwerkwebsite betreft. Je kunt hiervoor contact opnemen via onderstaand contactformulier of door te bellen naar +316 552 385 32. Wij adviseren graag! Mochten er aanpassingen nodig zijn, dan doen wij een vrijblijvend voorstel.

Ben je niet meer tevreden over je huidige website of voldoet een applicatie niet meer aan de initiële eisen en wil je liever een compleet nieuwe website of applicatie laten realiseren? Dan maken wij graag speciaal voor jou een maatwerkwebsite of applicatie in Drupal. Niet voor niets zijn wij al tien jaar Drupal specialist!

Neem contact op